Historik

.

Ett arkitektarv i Sigtuna av 

Evert Milles

Plåt-Pelles hus

Plåt-Pelles hus som vår förening driver sin verksamhet i ritades, vad man vet, av Evert Milles 1917. Han var en yngre bror till Carl Milles. Huset uppfördes av Rickard "Plåt-Pelle" Pettersson som var en känd Sigtunaprofil. På bilden ser vi Plåt-Pelle tillsammans med sin fru Anna och dottern Aina när dom bodde i huset kring år 1920. Det sägs att han lät bygga huset till sin dotter.
I Sigtuna fanns på den tiden mest trähus. De enda husen i sten var Mariakyrkan, S:t Lars villa och Plåt-Pelles hus.

Plåt-Pelles Kulturhus står på historisk mark

På "mynttomten" framför Kulturhuset gjordes utgrävningar 1990. Då hittade man beviset på att här legat en myntverkstad under Olof Skötkonungs tid. Miniatyrer av husen och redskapen går att beskåda på Sigtuna Museum.

Rickard "Plåt-Pelle" Pettersson med dottern Aina och hustrun Anna framför sitt hem 1920-21. Som synes tillkom balkongen senare. Finns mer att berätta, så vi återkommer om det när vi hittat mer källinformation.Inger Kraft

10november 2021 firade vi 25-årsjubileum som egentligen skulle firats 2020! Tack till alla medlemmar som har stått vid vår sida och stöttat oss under alla dessa år och under pandemin. Stort tack till Inger Kraft som för 25 år sedan startade Föreningen Sigtuna kulturgård.